Ostdisken

Ostarna är delikatessostar och kommer från dem fina ostdistrikten i Italien, Schweitz och Frankrike.

Våra ostar kommer från C & E Gastro Import. http://www.gastro-import.se 

Möllans ost http://www.mollansost.com/

Caseus&Deli

​Du hittar följande ostsortiment i vår ostdisk:

Vitmögelost:​

Brie de Meaux

AOCKommer från staden Brie i Frankrike. En mjuk, krämig, nötaktig smak med tendenser till tryffel och champinjon. Doft av stall med inslag av fuktig svamp

Brillat Savararin

Kommer från Bourgogne i Frankrike. Under tillverkningsprocessen berikas mjölken med grädde vilket ger en krämig och mil ost med en fetthalt på 70-75%.

Brieost ansågs så kunglig att den förbjöds under den franska revulutionen. Idag är den folkets ost.​ Vitmögelostar passar till många slags olika viner Ju mognare ost, desto mer fruktighet och smak på vinet. Önskar man vitt vin bör man välja fylliga viner såsom Pinot Blanc, Pinot Gris eller Chardonnay.​

Blåmögelost/Grönmögelost:​

Gorgonzola

Kommer från Italien. Komjölksost. Kan datera osten ända tillbaka från 900-talet. Mognar 2 månader i bergsrum.Krämig till rinnig konsistens med balanserad sälta.

Bleu de Auvergne

Kommer från Frankrike. Komjölkost. Skärfast konsistens med mycket smak av sälta. Doften är kraftig grönmögel med inslag av källare.

Roquefort crouzat

är en blåmögelost gjord av obehandlad fårmjölk från Aveyron i Frankrike. Alla Roquefort ost med ursprungsbeteckning Roquefort har 3-månaders mognad i naturliga grottor som finns i den sydfranska staden Roquefort Soulzon. Roquefortost har en krämig konsistens, färgen är vit marmor med venerna i blå-grå färg på grund av inverkan av Penicillium roqueforti som ger en smak med inslag av örter och aningen kryddig.

Saint Agur

Den är som sagt ovanligt krämig för att tillhöra de franska grönmögelostarna och har en fantastiskt god blandning av sälta och syra i smaken, som gör den oerhört populär. Detta är en av de absolut bästa nybörjarostarna för dig som inte har provat någon grönmögelost tidigare eller inte har hittat en som du tycker om.

Vanligast till dessa ostar är de sötare vinerna. Ostens sälta mot vinets sötma gör att komibnationen blir osalgbar. äljer man rött hittar man bra viner av portvinsliknande starkviner.

Mellanhårda ostar:​

Morbier

Kommer från Frankrike. Tidigare gned man in aska för att undvika skorpbildning samt att hålla flugor borta när den bevarades i en tunna om natten. Har en svart rand av vegetabilisk produkt i mitten. Komjölkost gjord på råmjölk. Mognar i minst 2 månader. Mjuk konstistens.

Farmhouse cheddar

Fransk Bondeost
​( La Tome Basque)

En klassisk fransk vardagsost, gjord på pastöriserad komjölk. Tillverkaren ligger nere i den franska delen av Baskien

Hårdost, komjölk​

Permigiano Reggiano

Opastoriserad komjölk. Framställs i ett klart definierat område av råmjölk från lokala kor. Korna får endast utfodras med gräs och hö. Osten kan lätt bli över 4 år.

Appenzeller Extra

Opastoriserad komjölk. Mjölken är från kor som aldrig fått annat än gräs och de natruliga krydder som finns i naturen, aldrig ensilage. Har lagrats i 6 mån.

Vieux chaudron Gruyere

12 mån lagrad

Västerbottenost

En svensk ost med grynpipig karaktär och stark underbar smak. Läs mer om ostens spännande historia på http://vasterbottensost.com/om-osten/  Vår enda ost som inte kommer från Gastro Import.

Hårdostar med mycket smak är utsökta tillsammans med en god vit bourgongne. Vinet bör inte vara alltför fruktsött om du väljer annan sort.

Vita viner är ofta mer passande än röda pga ostarnas subtila smaker. Ostanar har också en extremt hög halt av umami (glutamat) som gör att ostarna lätt kan locka fram en viss bitterhet i sträva röda viner.

Vill du ändå ha rött, välj ett gruktigt rött vin med balanserad strävhet. Hårdostar av typ Gruyére, Pecorino, parmesan m fl passar ett rött vin med bra tanniner (strävhet) men kan även fungera med ett glas rött protvin.

Sherry är också ett bra val. En klasiker är ett glas Amarone tillen bit Parmesan.​

Getost/Fårost:

Chevre affiné

Get ost // Getmjölk.

Har mognat 4 månader i speciella grottor. Fast ost med krämig konsistens och en mycket vit ovansida. En avbalancerad smak utan den typiske getsmaken. Rund mild och spännande.

Getrulle

Gott till grill eller på köttet i ugnen.

Pecorino

en ung fårost från Italien.

Vi har ett stort sortiment, allt från dem smuliga, syrarika getostarna till dem mer vällagrade, krämiga och smakstarka.

Ett torrt och syrarikt via är en smaksensation till ren getost utan något tillbehör. Ostens syra bör matchas av ett vin med frisk syra mer än mycket fruktighet.

Till smakrikare ostar rekommenderas ett rött vin från Rhône eller provence. Getostar mår inte bra av att plastas in när dem förvaras.

De håller klart bättre om de bara packas in i smörgåspapper.

Nolgren & Olsson Kött Aktiebolag​

Transportvägen 18, 24138 Eslöv

Org.nr: ​556328-4545