Hårdost, komjölk
- Permigiano Reggiano // Opastoriserad komjölk. Framställs i ett klart definierat område av råmjölk från lokala kor. Korna får endast utfodras med gräs och hö. Osten kan lätt bli över 4 år.
- Appenzeller Extra // Opastoriserad komjölk. Mjölken är från kor som aldrig fått annat än gräs och de natruliga krydder som finns i naturen, aldrig ensilage. Har lagrats i 6 mån.
- Vieux chaudron Gruyere // 12 mån lagrad
- Västerbottenost
En svensk ost med grynpipig karaktär och stark underbar smak. Läs mer om ostens spännande historia på http://vasterbottensost.com/om-osten/ Vår enda ost som inte kommer från Gastro Import.
Hårdostar med mycket smak är utsökta tillsammans med en god vit bourgongne. Vinet bör inte vara alltför fruktsött om du väljer annan sort.
Vita viner är ofta mer passande än röda pga ostarnas subtila smaker.
Ostanar har också en extremt hög halt av umami (glutamat) som gör att ostarna lätt kan locka fram en viss bitterhet i sträva röda viner.
Vill du ändå ha rött, välj ett gruktigt rött vin med balanserad strävhet.
Hårdostar av typ Gruyére, Pecorino, parmesan m fl passar ett rött vin med bra tanniner (strävhet) men kan även fungera med ett glas rött protvin.
Sherry är också ett bra val. En klasiker är ett glas Amarone tillen bit Parmesan.
Getost/Fårost:
- Chevre affiné // Get ost // Getmjölk. Har mognat 4 månader i speciella grottor. Fast ost med krämig konsistens och en mycket vit ovansida. En avbalancerad smak utan den typiske getsmaken. Rund mild och spännande.
- Getrulle // Gott till grill eller på köttet i ugnen.
- Pecorino // en ung fårost från Italien.
Vi har ett stort sortiment, allt från dem smuliga, syrarika getostarna till dem mer vällagrade, krämiga och smakstarka.
Ett torrt och syrarikt via är en smaksensation till ren getost utan något tillbehör. Ostens syra bör matchas av ett vin med frisk syra mer än mycket fruktighet.
Till smakrikare ostar rekommenderas ett rött vin från Rhône eller provence. Getostar mår inte bra av att plastas in när dem förvaras.
De håller klart bättre om de bara packas in i smörgåspapper.